Nieuwe benzinemotor voor Toyota IQ

Toyota iQ

Op dit moment is de sterkste motor in het gamma van de IQ een diesel. Binnenkort komt daar verandering in, want dan brengt Toyota de nieuwe 1,3-liter viercilinder ook naar z’n kleinste.

Ook in de IQ heeft de 1,3-liter benzinemotor een vermogen van 100 pk. Het gemiddeld verbruik bedraagt 4,0 liter per 100 kilometer, mede door het gebruik van Toyota Optimal Drive met stop/start-systeem. Een klein smetje op het blazoen is de CO2-uitstoot van 113 gram; dat betekent namelijk dat de bijtelling over de top-IQ niet veertien, maar twintig procent bedraagt. De uitstoot is echter wel duidelijk lager dan die van de vergelijkbare Smart Brabus (98 pk), die 124 gram per kilometer de lucht in blaast.
De IQ 1.3 komt ook beschikbaar met de Multidrive-automaat. Die versie noteert waarden van 4,2 liter per 100 kilometer en 120 gram per kilometer. Toyota toont de nieuwe versie van de IQ voor het eerst op de Autosalon van Genève, in de zomer staat de auto in de showroom.

Toyota iQ krijgt grote familie

Toyota iQ

Toyota gaat het concept waarop de iQ is gebouwd ook gebruiken voor andere modellen. Zelfs een zevenzits micro mpv zit in het vat.
Toyota brengt rond het einde van 2008 de kleine iQ in de verkoop. Die heeft een boel innovaties aan boord die helpen om het formaat klein te houden. Daarvan gaan ook andere modellen profiteren. Zo wordt de volgende generatie Yaris op het zelfde platform gebouwd. Ook een hybride, die de nieuwe Insight van Honda klop moet geven, leent de iQ-techniek. Zelfs een zevenzitter, die we voorlopig maar even zullen aanduiden als micro mpv, staat op de lijst.
Doordat het differentieel in de nieuwe iQ anders is geplaatst, kunnen de wielen extreem ver naar voren worden geplaatst en kunnen de voeten van de bestuurder ver naar voren staan. De benzinetank van de iQ is geplaatst onder de voetenruimte van de achterpassagiers en ongeveer zo dik als een boek. Verder is er voor gezorgd dat de stoelen extreem dun zijn, zodat er veel ruimte overblijft voor de onderdanen van de achterpassagiers. De andere modellen gaan ook van dergelijke innovaties profiteren. showroom