Toyota iQ als politiewagen

Toyota iq Politiewagen

Politieauto’s krijgen in de toekomst een computer en camerasystemen mee. Alle mogelijke informatie wordt via hightech draadloze communicatie razendsnel uit een centrale landelijke informatiebank opgehaald. En op een centraal beeldscherm midden voor het dashboard kan de surveillant zien waar de auto’s van collega’s op dat moment precies zijn. Via een 360 graden draaibare ‘camerakoepel’ op het dak en een paar extra camera’s in het interieur worden gebeurtenissen digitaal op een computerschijf opgeslagen.

Wanneer de politieagent in de auto op een calamiteitenknop drukt, wordt het zelfs mogelijk om de beelden van de diverse camera’s vanuit een meldkamer te volgen. Sterker nog: ze kunnen de draaibare camera bovenop in de juiste richting laten draaien. Bijvoorbeeld naar de plek waar de surveillant zich bijvoorbeeld buiten de auto heeft begeven om iemand staande te houden. Indien nodig kunnen ook toesnellende collega’s op diezelfde manier volgen wat er gebeurt. Zodat ze goed geïnformeerd aankomen bij een ongevalsituatie. Of misschien ook een bedreigende situatie.

Test

Het klinkt allemaal als een scene uit een sciencefictionfilm, maar in feite zijn de eerste testmodellen van dergelijke politieauto’s al in ons land gesignaleerd. Dat blijkt tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van specialist TM-CS in Apeldoorn. Zij kleden meer dan de helft van dergelijke auto’s aan met lampen, sirenes, communicatieapparatuur en speciale kleuren. Of juist niet, want ook de onherken- Ander hulpdiensten kunnen meekijken via camera. 5 bare auto’s van politie en recherche komen hier vaak vandaan. Evenals motoren. Hun prototype van de politieauto van de toekomst heeft in dit geval een tamelijk verrassende gedaante: de kleine Toyota iQ. Niet bepaald ideaal om verdachten mee op de achterbank te vervoeren, maar wel handzaam en zuinig. Bovendien is hij zo compact dat de iets verhoogd geplaatste dakcamera ongehinderd rondkijkt. Hoe handig een dergelijk systeem werkt, demonstreert specialist Bas Wajon. Hij laat ons ergens buiten op de parkeerplaats meekijken hoe de beelden uit de elders geparkeerde auto via een laptopcomputer zichtbaar worden gemaakt. En draait de dakcamera met een druk op de knop rond. Ook de laptop – u voelt hem al – communiceert op dat moment via een mobiele telefoonlijn.  

Camera    

  zwaailicht toyota iq politiewagen www.toyotaiq.nl              

Een mooi stukje innovatie natuurlijk, maar waarom zou je dergelijke kostbare apparatuur inbouwen? Of is het soms bedoeld om juist kosten te sparen? Minder blauw in de politieauto zogezegd? Bas Wajon: ,,Dat zal zeker een rol spelen. Tot nu toe is het bij een opvallend politievoertuig gangbaar dat er twee surveillanten in rijden. Met dergelijke nieuwe technieken maak je het wat beter mogelijk om naar één man surveillance te gaan. Maar er zitten zeker ook heel andere kanten aan. Bewijsvoering bijvoorbeeld. Het hele systeem werkt op basis van een speciale computer achterin de politieauto en die kan alle beelden desgewenst in een hoge kwaliteit opslaan. Zodat je achteraf precies kunt zien wat er is gebeurd.” Het levert intrigerende mogelijkheden op. Zo kan men achteraf aantonen dat de politieagent zélf zich aan de regels heeft gehouden door bij een noodsituatie bijvoorbeeld lampen en geluid te voeren. Een politieauto of ambulance met camera’s maakt het ook mogelijk om beelden op te slaan van omstanders die zich misdragen. Of de auto beschadigen. Het is dus ideaal geschikt zijn voor gebruik in een zogenaamde ‘lokauto’. Die vandalen of dieven in de val lokt.

Bekijken

Reken er dus maar op dat zoiets binnen enkele jaren steeds vaker in de praktijk zal worden toegepast. Politieauto’s met een draadloze beeldverbinding en videoregistratie zijn hiér weliswaar nog in een experimenteel stadium, maar in Engeland en Amerika is men bijvoorbeeld al een stap verder. Denk overigens niet dat u nu onbespied door het verkeer gaat. De kans is groot dat uw ‘bewegingen’ regelmatig door andere camera’s worden bekeken. Of liever gezegd: de bewegingen van uw auto. Op talloze plekken vind je namelijk al systemen die alle passerende kentekenplaten bekijken. Meest recente voorbeeld is het systeem dat onder andere op de A4 wordt gebruikt om sluipverkeer via een benzinestation tegen te gaan. Wanneer een auto iets te rap van afrit naar oprit rijdt, gaat daar een stoplicht extra lang op rood. Een ander voor de hand liggend voorbeeld zijn de traject snelheidsmetingen in ons land. En Bas Wajon kan nog wel een paar voorbeelden bedenken: ,,Zo wordt alle verkeer rondom een stad als Rotterdam gevolgd. En heb je bijvoorbeeld de onherkenbare auto’s die net als in ‘Blik op de weg’ registreren wanneer je in het verkeer rare dingen doet. Daarnaast komen er steeds meer camera’s met automatische nummerplaat herkenning ANPR. Langs de weg en in auto’s. In veel van de 25 politieregio’s hebben ze er nu al twee of drie in gebruik. De KLPD laat al zijn nieuwe auto’s ermee afleveren. Zo’n systeem geeft een waarschuwing wanneer er met de auto of eigenaar in kwestie iets aan de hand is. Natuurlijk moet het privacy aspect strak worden geregeld, maar het lijkt me goed als zo iemand niet onopgemerkt langs een politieauto kan rijden. Ook voor het respect voor de politie, trouwens.”

Toyotaiq politiewagen www.toyotaiq.nl

Bron: “Auto en Mobiliteit” juni 2009, door Rob van Ginneken.

En met dank aan Hans voor de tip!

Reacties

  1. Een tijdtje terug stond dit ook op autoblog.nl en een foto op het iq forum. wat een materiaal proppen ze erin. De camera met 360 functie is wel heel gaaf en functioneel maar echt snel achter een boef in een bmw 5 serie aanrijden is er niet bij, denk dat een auto als dit een opservatie functie krijgt of zoals gezegd een parkeer controle fucntie en of ik daar nu zo blij mee ben iq checkt iq…

  2. @ jimmy, klopt daar was al een foto te zien. We kregen dit bericht compleet van oplettende Hans en aangezien het best leuk is om er meer over te weten, is het zeker post waardig!
    Denk dat ze deze kleinere auto’s ook alleen inzetten in steden

  3. Dit is toch gewoon een promotie stunt? Deden ze vroeger ook bij de klpd met porsches.

  4. bezoeker zegt:

    haha ja wat ze al niet doen bij de politie