Toyota neemt belang in Tesla (iQ-EV 2012?)

Toyota en Tesla samen verder

Wat heeft dit voor de iQ te betekenen? Nou dit kan er wel eens voor zorgen dat wij in 2012 een Toyota iQ EV in de showroom hebben staan en daar ben ik niet op tegen.

Tesla is hot. Dat onderkent ook Toyota, dat een aandeel in de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s heeft genomen. Tesla en Toyota hebben op een persconferentie bekendgemaakt dat het Japanse merk een Tesla-aandelenpakket van 50 miljoen dollar koopt. Beide fabrikanten gaan samen elektrische auto’s, onderdelen en productiesystemen produceren.
“Ik zie veel potentie in onze samenwerking met Tesla,” vertelt een tevreden Akio Toyoda. “Zij zijn onder de indruk van onze monozukuri productiefilosofie en andersom kunnen wij veel leren van de flexibiliteit en de positieve instelling van de Tesla-organisatie.”
Ook Tesla-CEO Elon Musk is blij: “Het is voor Tesla een eer om samen te werken met een fabrikant die groot geworden is met kwaliteit, innovatie en de keuze voor duurzame mobiliteit. Het maakt duidelijk dat onze technologie een toonaangevende rol speelt in de auto-industrie.”
Toyota wil vanaf 2012 elektrische auto’s op de markt brengen, en kan de kennis van Tesla daarbij goed gebruiken. (Lees onze eerdere berichten over de iQ EV maar vooral het bekende EV filmpje) Tesla zelf heeft inmiddels ongeveer 1.000 Roadsters geproduceerd en komt eind 2011 met de zevenpersoons Model S. Ook staan er een op de rol.

Toyota is niet de eerste grote fabrikant die aandelen Tesla koopt: in mei 2009 was het Daimler dat een kleine tien procent van de aandelen Tesla overnam.

Laat wat van je horen

*