Achterruitairbag Toyota iQ ”Uberveilig”

toyota-iq-achterruitairbag

Via AMT.nl: De komende Toyota IQ heeft een wereldprimeur achter de achterbank: de achterruitairbag. Twee vragen, 1: wat is een achterruitairbag en 2: verhoogt nog zo’n ding de veiligheid?

In rust zit de achterruitairbag opgeborgen tussen plafondvoering en dak, net voor de achterruit. Bij een achteraanrijding ontplooit hij zich als een gordijnairbag achter de hoofdsteunen. Dat doet hij om samen met die hoofdsteunen de achterpassagiers te beschermen tegen verkeer dat van achteren naar binnen rijdt.

Hoofdzaak

De Toyota IQ is de eerste auto die met de nieuwe airbag wordt uigerust. Toyota claimt dat de achterruitairbag de impact op de hoofden van de achterinzittenden halveert. Best voorstelbaar, de afstand tussen achterruit en hoofden van de achterinzittenden is immers niet meer dan minimaal, bij auto’s van IQ-formaat.

Naar nul verkeerslachtoffers

Die verbeterde bescherming maakt deel uit van Toyota’s strategie om het wegverkeer steeds veiliger te maken. Toyota doet dat door:

1 veiliger auto’s te ontwikkelen;

2 deel te nemen aan initiatieven om de verkeersomgeving veiliger te maken;

3 verkeersdeelnemers te scholen in veiliger weggedrag.

Uiteindelijk moeten die activiteiten het aantal verkeerslachtoffers tot nul terugdringen. Dat is wel erg ambitieus, maar wie weet brengt de achterruitairbag het doel een klein stapje dichterbij.

Bron: www.amt.nl Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Laat wat van je horen

*